12.12.2011

Yorum Kirliliği

merhaba sayın okur / şair dostum..
 
Yoğun paylaşıma hep destek verilir ancak, şiirlerin / şairlerin bir önceki çalışmasının beğenilmesi veya namının duyulma derecesine göre şiir okuma /tıklama/ eğilimi var genelde.
 
Oysa dostlardan kurulu sitelerde, her bir dostun sayfasına mutlaka uğramak, bir yorum bırakmak dostluktan gelir. 
 
Çoğu kez sitelerde, yorumkolik olmuşların, dost çemberi içinde birbirlerine monoton /kopya/ yorumlar gönderdiği düşüncesi de yabana atılır değildir. 
 
Klişeleşmiş / kemikleşmiş yorum çemberlerini kırmak amacıyla, sanat dışı yorum enflasyonunu önlemek için site yönetimleri, şair adını şiir yanında göstermeyip gizleme çabasına girse bile; okurların çoğu, binlerce gerekçe bulur, uygulamayı eskisine çevirmek için. Sadece dostlarınınkini okuyup çıkacaklar, onlar da kendilerine mecburi dönüp, sıradan bir yorum bırakacaklardır. 
 
Yorumlaşma tekniği izlense, okurların kısa sürede, çok sayıda yorum bıraktıkları, şiiri ne kadar okudukları, her şiiri hiç tereddütsüz nasıl anlayabildikleri, şairi ile sanatsal tartışma ortamına girmedikleri, yapıcı yaklaşıma yönelik önerilerde bulunmadıkları hemen belirlenecektir.
 
Bunu çözmedikçe, siteler / WEB yoluyla şiirde gelişme gözlenemez, şair kendini yineler, yaratıcı olmadan toplumun sorunlarını birbirlerine kopya etmiş olurlar. Sorunların gündeme getiriliş biçimi de monotonlaşınca, magazin haberlerine dönüşür artık toplumun dertleri.
 
Sitelerde, şahsen çok yorum yaptım, belki de aşırı sayıda.. Ancak karşılıklılık ilkesine göre davranmadığımdan, dost çemberine girememişimdir genelde. Sadece şiirin adından ilginç bulanlar okuyup, alçakgönüllü bir edâ ile birşey yazmak, geri bildirmek arzusu taşıyanlar gelir oldular hep buruk sayfama.. 
 
çok çok tşk.. nice paylaşıma. saygılarımla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder